Miért és milyen meszezőanyagot juttassunk ki?

2022-06-13


A kalcium nemcsak a talajok vázát alkotja, hanem fontos tápanyag,és mint kicserélhető kation, segíti más tápanyagok felvételét.

A kalciumban jól – de nem túlzottan – ellátott talajból azok a tápanyagok (NPK) is lényegesen jobban hasznosulnak, amit drága pénzen kijuttatunk. Pár ezer forintból „lemeszezhetjük” a tábláinkat, körforgásba hozhatjuk a tápanyagokat, de ehhez válasszunk megfelelő terméket.

A granulált mész szórása gyors és egyszerű. Csak a talaj felső rétegébe dogozzuk be!

 

 Vulcan Balance G 

Granulált kalcium-karbonát, vagyis lágy mészből készült termék. Csak savanyú talajon használjuk, közepes–nagy mennyiségben (300–1 000 kg/ha). A karbonátok csak sav hatására válnak a növény és a talaj számára hasznos ionos formává. Tarlóra, vetés előtt vagy akár állományba is kijuttatható termék, amelyet csak a talaj felső 15 cm-es rétegébe szabad bedolgozni.

 

Az öntözött területeket évente kellene már meszezni.

 

 

Vulcan Balance GS 

Granulált kénes meszezőanyag, amely gipszet (kalcium-szulfát) és meszet (kalcium-karbonát) tartalmaz. Enyhén savanyú vagy semleges pH-jú talajon is gyorsan kifejti talajjavító hatását. A Balance GS-ben levő kén szulfátos formában található, amelyet a növény azonnal képes hasznosítani. A mai kénhiányos gazdálkodás mellett az egyik legjobb választás, ha kénes meszezőanyagot használunk. Kijuttathatjuk vetés előtt, de akár a növény korai növekedési fázisában, már állományba.

 

A talajtömörödés, a tápanyagok lekötődése miatt meszet kell kijuttatni.

 

 

 

Vulcan Balance 75/25 

Égetett meszet és magnéziumot tartalmazó, kompaktált talajjavító anyag. Hatóanyag-tartalma kétszerese a karbonátos mésznek, így jóval kevesebbet is elegendő használni belőle. Az égetett meszet és magnéziumot tartalmazó anyagokat bármilyen (pH-független) talajon használhatjuk, mivel csak vízre van szükség a hatóanyagok felszabadulásához.

A Balance 75/25 terméket akkor válasszuk, ha kis dózist (200–300 kg/ha) szeretnénk csak kijuttatni, és a kalcium mellett jelentős mennyiségű magnéziumot is szeretnénk adni a növényeknek.

 

Szaktanácsadás: +36 70/905-5000

info@vulcanagro.hu

www.vulcanagro.hu

 

 

 

A Gazdák Tere weboldal cookie-kat használ annak érdekében, hogy a weboldal a lehető legjobb felhasználói élményt nyújthassa. Amennyiben Ön folytatja a böngészést a weboldalunkon, azt úgy tekintjük, hogy nincs kifogása a tőlünk érkező cookie-k fogadása ellen.

BEZÁRÁS

Ha nem akarsz lemaradni a legjobb ajánlatokról, kövess minket Facebookon!