Tűpontos műtrágya-kijuttatás a RAUCH EMC rendszerével, azoknak akiknek fontos a hatékony műtrágya felhasználás.

2021-12-17


A műtrágyaszórók piacán is egyre fontosabb a nagyobb teljesítmény, ez azonban ma már sokkal több tényező együttállását jelenti, mint korábban. Mire kell figyelni?

A műtrágyaszórók piacán is egyre fontosabb a nagyobb teljesítmény, ez azonban ma már nem csak a tartályméretet, munkaszélességet és az elérhető haladási sebességet jelenti. Míg régebben a teljes területen a lehető legegyenletesebb kijuttatás volt a cél, ma már egyre fontosabb szempont, hogy a tábla egy adott, kisebb területén (egy zónájában) éppen az előírt mennyiség kerüljön kiszórásra. Pont ott és pont annyi. Annak, hogy ezt tökéletesen megvalósíthassuk, egyik feltétele, hogy minden (adott helyhez hozzárendelt) pillanatban be tudjuk állítani a szükséges mennyiséget és különösen fontos, hogy ezt vissza is ellenőrizzük. A visszaellenőrzés egyik, viszonylag régi és általánosan elterjedt megoldása a tömegmérés.

Mérleges műtrágyaszóró természetesen szerepel a RAUCH kínálatában is, de immár több, mint 20 éve az ún. EMC (elektronikus tömegáram-szabályozás) technológia garantálja gépeik pontosságát. A módszer lényege, hogy nem a gép tömegét mérjük, hanem adott pillanatban a szórótányérokra (külön-külön) jutó anyag tömegét.

Ez sokkal gyorsabb és pontosabb szabályozást tesz lehetővé, a mérleges megoldáshoz képest számos előnye van:

 • jobb és baloldali szórótányérok mérése és szabályozása külön-külön,
 • ennek megfelelően egyoldali dugulások azonnali felismerése,
 • a műtrágya folyási tulajdonságának, illetve változásának sokkal gyorsabb felismerése,
 • nem érzékeny a dőlésre (domboldal),
 • nem érzékeny a rezgésekre,
 • VRC (pl. kijuttatási térkép vagy N-szenzor alapján) kijuttatás esetén külön szabályozás jobb és bal oldalon
 • VariSpread (lásd videó lentebb) szakaszolás jobb és bal oldalon (különösen pl. ék alakú területeknél fontos),
 • az összes kijuttatott mennyiséget (kg) is pontosabban adja meg, ha dokumentációs céllal erre szükségünk lenne.

 

 

Az EMC mérés működésének alapelve, hogy a szórótányérok forgatásához szükséges nyomaték arányos az éppen kifolyó anyag mennyiségével. A nyomaték mérésre több módszer is létezik: korábban a hidromotoros hajtásnál a két oldali nyomáskülönbséget mérték, mechanikusnál pedig a hajtótengely elcsavarodását. Ma a legkorszerűbb (EMC-2) az ún. magnetostrikciós megoldás (ezt használják egyes elektromos kerékpárokban is).

 

 

Mivel az EMC sokkal gyorsabb a mérleges visszacsatolásnál, ezért a tolózárakat és a feladási pontot meghatározó lineármotorok helyett is új megoldást keresett a gyár. A SpeedServo motorok 2,5-szer gyorsabbak a korábbi elektromotoroknál. Ez a gyorsaság különösen jól jön a fordulóvezérlésekben (OptiPoint), a szakaszolásnál ék alakú területeken, vagy kijuttatási térkép szerinti kijuttatásnál (Section-Control). A sokkal kisebb áramfelvétel mellett, háromszor akkora az állító ereje. További előnye, hogy sokkal tömítettebb, így a pornak, nedvességnek, kosznak esélye sincs bejutnia, s ezáltal élettartama is hosszabb.

A tökéletes szabályozás lehetőségeinek maximális kiaknázásához legjobb választás az ISOBUS-os elektronikával felszerelt gép, hiszen ezzel sokkal egyszerűbben és kényelmesebben tudunk kapcsolódni más rendszerekhez (traktor terminál, GNSS vevő, N-szenzor, stb.).

A RAUCH saját CCI ISOBUS termináljai pedig a gépvezérlésen kívül további számos lehetőséget rejtenek, használhatjuk akár navigációra, párhuzamvezetésre, kijuttatási térképek fogadására, kamera képének megjelenítésére, agrirouter kapcsolat, stb.

Bár az előbbiekben említett megoldások rendelkezésre állnak mechanikus meghajtással is, de célszerűbb a hidrosztatikus gépeket választani. A RAUCH 1990 óta gyárt ilyen műtrágyaszórókat, és ezek legfőbb előnye, hogy a szórótányérok fordulatszáma a motor fordulatszámától függetlenül menet közben is, és ráadásul külön-külön is változtatható, ma már nem kérdés. Ebből következően:

 • ingadozó motorfordulatszám esetén is tartható a szórótányérok fordulatszáma,
 • a traktor fordulatszáma üzemanyag-megtakarító, és motorkímélő módon választható meg,
 • határszórásnál egyszerűbb átállás, és nincs szükség külön szóráshatárolóra,
 • domboldalon korrigálható a szóráskép.

 

Amennyiben többet szeretne megtudni a RAUCH műtrágyaszórókról, vagy konkrét kérdései merültek fel, forduljon szakértő kollégáinkhoz bizalommal, a lenti linkre kattintva!

 

https://www.valkon.hu/partner/rauch

 

 

A Gazdák Tere weboldal cookie-kat használ annak érdekében, hogy a weboldal a lehető legjobb felhasználói élményt nyújthassa. Amennyiben Ön folytatja a böngészést a weboldalunkon, azt úgy tekintjük, hogy nincs kifogása a tőlünk érkező cookie-k fogadása ellen.

BEZÁRÁS

Ha nem akarsz lemaradni a legjobb ajánlatokról, kövess minket Facebookon!