Így küldje be a gazdálkodási naplót és a nitrát adatlapot

2017-08-08


A támogatásokban résztvevők gazdálkodási naplójukat 2017. január 1-től március 1-ig, a nitrát adatlapot pedig 2017. január 1-től március 31-ig nyújthatják be.

A 2015/2016. gazdálkodási évre, illetve a 2016. naptári évre vonatkozóan az alábbi támogatásokban résztvevőknek kell gazdálkodási naplót elektronikusan benyújtani:

• Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból nyújtott agrár-környezetgazdálkodási támogatások igénybevételének részletes feltételeiről szóló 61/2009. (V. 14.) FVM rendelet alapján a környezetvédelmi célú gyeptelepítés célprogram

• agrár-környezetgazdálkodási kifizetésökológiai gazdálkodás támogatás

• NATURA 2000 mezőgazdasági területeknek nyújtott kompenzációs kifizetések

• kompenzációs kifizetések a Természeti Hátránnyal Érintett Területeken

• élőhelyfejlesztési célú nem termelő beruházások

• vízvédelmi célú nem termelő beruházások: vízvédelmi és vizes élőhely létrehozása, fejlesztése

Az egyes támogatási konstrukciók esetében beküldendő kötelező adat tartalmat a pályázati felhívások tartalmazzák.

Az adminisztrációs teher csökkentése érdekében az összes érintett támogatási konstrukcióra vonatkozó adatszolgáltatási kötelezettséget egyetlen gazdálkodási napló „web-GN” beküldésével teljesíteni lehet. A nyomtatvány kitöltése során meg kell adni, hogy mely támogatási konstrukcióban vesz részt, és a nyomtatványban ennek megfelelően lesznek elérhetőek a beküldendő adatok.

A vizek mezőgazdasági eredetű nitrátszennyezéssel szembeni védelméhez szükséges cselekvési program részletes szabályairól, valamint az adatszolgáltatás és nyilvántartás rendjéről szóló 59/2008. (IV. 29.) FVM rendelet 10. § (2) bekezdésében meghatározott adatszolgáltatási kötelezettséget a 2013/2014. gazdálkodási évtől kezdődően a termőföld védelméről szóló 2007. évi CXXIX. törvény 48/A § alapján elektronikus úton kötelesek teljesíteni.

Ennek megfelelően a 2014. szeptember 1-én induló adatszolgáltatási időszaktól kezdve a papír alapon érkező adatlapok elfogadására nincs lehetőség. A naptári évre való áttérés miatt, 2017-ben a 2015. szeptember 01. és 2016. december 31. közötti időszakról kell az adatszolgáltatást teljesíteni.

Az adatszolgáltatások teljesítéséhez a „web-GN” esetében az első gazdálkodási évre vonatkozóan rendelkezésre álló időszak 2017. január 1-től március 1-ig tart. A Nitrát adatszolgáltatást 2017. január 1-től 2017. március 31-ig kell teljesíteni. Az adatokat mindkét esetben a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalhoz kell benyújtani, amelyhez a szükséges nyomtatványok a Hivatal honlapján a http://anyk.nebih.gov.hu/ linken keresztül érhetőek el közvetlenül.

A gazdálkodási naplók és a nitrát adatlapok esetében is az adatok elektronikus benyújtását a fenti határidőig teljesíteni kell. Gazdálkodási napló esetében a határidőn túli adatszolgáltatásra nincs lehetőség. Viszont a nitrát adatlap esetében amennyiben az ügyfél felszólítást kap a hatóságtól, hogy nem teljesítette az adatszolgáltatási kötelezettségét határidőben, akkor lehetőség lesz a határidő letelte után is elektronikusan eleget tenni ezen kötelezettségének.

A Gazdák Tere weboldal cookie-kat használ annak érdekében, hogy a weboldal a lehető legjobb felhasználói élményt nyújthassa. Amennyiben Ön folytatja a böngészést a weboldalunkon, azt úgy tekintjük, hogy nincs kifogása a tőlünk érkező cookie-k fogadása ellen.