A kukorica és a napraforgó lombtrágyázása.

2022-05-02


Tápanyagok, de már lombon keresztül 

A kapásnövényeket legtöbbször csak 1-2 alkalommal tudjuk lombon keresztül is „etetni”. Mi legyen ilyenkor a tápanyag és mekkora dózisban?

 

Kén biztosan kell nekik

Az egyre inkább nitrogéntúlsúlyos tápanyagpótlás nagy vesztese a kén. A talajok teljesen kénhiányosak, a növények pedig – különösen a napraforgó – egyre több ként igényelnek. Senki ne gondolja, hogy évtizedekig lehet 10 tonna/ha felett kukoricát termelni, ha nem pótolunk legalább 10–20 kg/ha mennyiségben ként is. A napraforgó pedig – ha évek óta alig éri el a 3 tonna/ha mennyiséget, ennek oka lehet a kénhiány. A Vulcan Profi S80 vagy MagmaS nagyon magas kéntartalmú termékek. Távol tartják a vadakat, tápanyagot adnak a növénynek.

 

 

Magnéziumos nitrogénlombtrágyák

Amikor már az 50%-ot eléri a növények talajtakarása, érdemes lombon keresztül is elkezdeni a tápanyagok pótlását. Ebben az időszakban a nitrogén–magnézium alapú lombtrágyák használata javasolt. Hamarabb elérjük a talajok árnyékolását, így hűtését és vízmegtartását, valamint az erősebb gyökérzet kialakulását. Egy kevés mikroelem már lehet a lombtrágyában, de fiatal még a növény, túlzásba ne vigyük.

 

 

Egy-egy mikroelemet is, nagyobb mennyiségben

Amikor a növények már erősebbek, vastagabb a viaszréteg a levélzeten, és érdemes a magnézium mellett egy-egy mikroelemet is nagyobb mennyiségben pótolni. A kukoricánál a cinket, mangánt mindenképpen, mivel ezekből hatalmas a növény étvágya. A napraforgónál a bór mellett adjunk rezet, vasat, mangánt, de még cinket is, lombon keresztül. Mindkét növény gyökérzete mélyre tudna hatolni a talajban, de sajnos száraz az altalaj, így az ott felvehető tápanyag ott is marad.

 

 

A VulcanAgro-technológia olcsó és bármilyen növény termesztésénél alkalmazható!

 

Szaktanácsadás: +36 70/905-5000

info@vulcanagro.hu

www.vulcanagro.hu

 

 

A Gazdák Tere weboldal cookie-kat használ annak érdekében, hogy a weboldal a lehető legjobb felhasználói élményt nyújthassa. Amennyiben Ön folytatja a böngészést a weboldalunkon, azt úgy tekintjük, hogy nincs kifogása a tőlünk érkező cookie-k fogadása ellen.

BEZÁRÁS

Ha nem akarsz lemaradni a legjobb ajánlatokról, kövess minket Facebookon!