Elkészült a HUNIPER legnagyobb, 5.200 literes vontatott permetezője!

2021-08-31 15:28:49


Alig akad olyan, aki ne ismerné a Huniper Permetező Kft-t, akik viszont még nem találkoztak az eszközeikkel, azoknak Kókai Balázs, a cég kereskedelmi igazgatója elárulta, 1977 óta foglalkoznak elsősorban szántóföldi permetezőgépek fejlesztésével és gyártásával. Legújabb termékük egy 5200 literes tartállyal, 27 méteres szórókerettel rendelkező, tandem futóműves permetezőgép

 

Az impozáns eszközt a szakember a Nyakas hegyen, Tök határában, a szőlőben mutatta be, ami egy szántóföldi permetező esetében többek számára talán furcsa helyszín választás. Azt tudni kell, a Huniper gépek már a rendszerváltás előtt a Herceghalmi Kísérleti Gazdaság keretein belül, Zsámbék majorban készültek. Bár nevéből sokan hihetnék, Zsámbékhoz tartozik, de közigazgatásilag Tök része. Ezért is vonultunk ki a szőlőhegybe.

 

Ugyan légzsákos kereteik már a 90-es évek óta jelen vannak a Hunipernél, s azóta is az eredeti dán fejlesztésű Kyndestoft légzsák-rendszerrel dolgoznak. De miben is más ez, mint egy átlagos légzsákos rendszerű permetezőgép? Ezt a típust kétféle módon lehet működtetni. Az alapfelállás az – mint hagyományos esetben -, hogy a levegő sebességét a ventillátor fordulatszámának változtatásával lehet állítani. Ami viszont lényeges, nem csak az a cél, hogy szeles időben is tudjon dolgozni, hanem a kifúvás irányát lehet változtatni mind a turbinaháznál, mind az egész légzsákon. Ezáltal megoldható a növényvédő szer fonákra történő kijuttatása. A levegő irányának változtatásával, a permetlé függöny mögött keletkező vákuum nem csak egyfajta turbulenciát okoz az állományban, hanem felkapja az apró permetcseppeket, és a levél fonákjára tapasztja.

 

 

A Huniper a 80-as évek óta gyárt tandem futóműves gépeket, ami nem a régi idők hagyatéka.

A mai kor egyik legnagyobb kihívása a terepviszonyokhoz való alkalmazkodás mellett a közúton történő közlekedés. 40-50 km/h sebességgel haladnak, akár teli tartállyal is. Ebben nyújt segítséget a tandem futómű mellett az új fejlesztésű, szabályozott légrugós megoldás.

 

 

Régóta együtt dolgoznak a Topcon automatikát forgalmazó magyar AgroPilot Kft-vel. Ám idáig csak olyan eszközt készítettek, ahol egyenlő hosszúságú szakaszokra osztották a keretet. Ugyanis a 27 méter hosszon jellemzően 9 szakasszal dolgoznának, itt viszont a megrendelő kérésére 10 szakaszra osztották a keretet. Úgy készült, a hogy a végén 2-2 másfél méteres szakaszt alakítottak ki, azt követi 2-2 háromméteres szakasz, s legbelül 2-2 hatméteres szakasz kapott helyet. Ez kihívást jelentett a permetlé elosztásánál, azaz már a szivattyú után közvetlenül ketté osztották a permetlevet. Miért is előnyös ez a megoldás?

A legtöbb esetben a szórókeret középső részén nincsen szükség pontos szakaszolásra, míg a széle mindig kényesebb kérdés.

 

 

A Huniper a kezdetek óta az egyszerűbb, de megbízható megoldás alkalmazásának híve. Ezért továbbra is ragaszkodnak ahhoz, hogy a szórókeret a gép oldala mentén, vízszintesen csukódjon. Így vonuláskor nem akad bele az útszéli gallyakba, s bármilyen szerelési munka esetén szinte minden művelet elvégezhető a földről.

Az új 5200 literes tartály esetében kihívást jelentett, hol is helyezzék el a szórókeretet, amit csupán kettő tagban kell összehajtani. Ezt a problémát ugyancsak sikerült megoldaniuk. Egy új tartály esetében új alvázat is kell tervezni, stabil szerkezettel.

A technikai megoldások mellett a külcsínyre is volt figyelmük, így maradtak a sárga-zöld színkombinációnál.

 

Kókai Balázs megígérte, a Nyakas hegyen megtekintett permetezőgépnek az ikertestvérét a szakmai közönség számára a Bábolnai Gazdanapokon fogják bemutatni. 

 

 

Huniper Permetező Kft.

2073 Tök Zsámbék Major 036/12

(Zsámbék és Páty között félúton)

+36 23 319 183

+36 30 312 6108 - Kókai Balázs

major@huniper.hu

 

Forrás: 

magyarmezogazdasag.hu

huniper.hu

 

A Gazdák Tere weboldal cookie-kat használ annak érdekében, hogy a weboldal a lehető legjobb felhasználói élményt nyújthassa. Amennyiben Ön folytatja a böngészést a weboldalunkon, azt úgy tekintjük, hogy nincs kifogása a tőlünk érkező cookie-k fogadása ellen.

BEZÁRÁS

Ha nem akarsz lemaradni a legjobb ajánlatokról, kövess minket Facebookon!