VULCAN PROFI S-MAX – granulált elemi kén

2022-07-05


Több százezer hektáron alakultak már ki olyan táblarészek, amik „visznek, de nem hoznak”.
Feleslegesnek érezzük a drága vetőmagot, a műtrágyát, a növényvédő szert pazarolni,
nem beszélve a gépek és talajművelő eszközök amortizációjáról. Mit tegyünk?
Kivonjuk ezeket a területeket, vagy megjavítjuk és visszaállítjuk az eredményes gazdálkodásba?

 

Kénből a növények igénye hasonló, mint foszforból! Megadjuk nekik?

 

 

Talajjavító vagy tápanyag?

 

A talajaink kénből kiürültek, így a termesztett növényeink hosszú ideig kéhiányosak. Ez a kénhiány okozza a betegségekkel szembeni gyenge ellenállást, a túlzott napsütés és meleg okozta aszályérzékenységet. A meszes, gyakran szikes talajokon pedig ezt a folyamatot a lúgosodás is fokozza.

 

 

Mi a granulált kén?

 

A Vulcan Profi Smax 90%-os granulált elemi kén, amely hatóanyag ismerős lehet mindenkinek, aki hordót kénezett már. A granulált forma lehetővé teszi, hogy önállóan vagy egyéb granulált termékkel (MAS, Karbamid, NPK) keverve is műtrágyaszóróval kijuttatható legyen.

 

A lúgos talajokon sokkal hamarabb megindul a növények felsülése.

 

 

Mit okoz a kénhiány?

 

A kénhiány számlájára írható, hogy a növények legyengülnek és visszamaradnak a fejlődésben. Csökken a levélen a viaszréteg vastagsága, a túlzott napsütés és aszály sokkal jobban megviseli az állományt. A nitrogén és egyéb tápanyagok hasznosulása elmarad, így kevesebbet és gyengébb minőségben tudunk termelni.

 

 

Hogyan javítja a talajt?

 

Az elemi kén a talajban lassan alakul át a növények számára hasznosítható szulfáttá. Eközben kénes savak is képződnek, amelyek jelentősen savanyítják a talajt, hasonlóan a nitrogénműtrágyákhoz. A granulált elemi kén ezért kimondottan hasznos a lúgos-meszes talajokra, mivel lassan fejti ki a hatását, és nem okoz a növényeknek túlzott tápanyagbevitelt. A Vulcan Profi Smax hatását több évig kifejti, miközben nincs negatív hatása a talaj élőlényeire.

 

 

Kénpótlás több kultúrára 

 

A szántóföldi növénytermesztésben ahhoz, hogy sokkal eredményesebbek legyünk, 20–50 kg/ha mennyiségben kellene már kén hatóanyagot pótolni. Ezt a mennyiséget még akkor is nehezen érjük el, ha magas kénes nitrogénműtrágyákat használunk. A Vulcan Profi Smax termékkel akár 2–3 növénynek is elegendő ként tudunk pótolni, ha 80–150 kg/ha mennyiséget juttatunk ki. Ha számszerűsítjük ezt a nagyon fontos tápanyagot, akkor 600–10 00 Ft/ha/év költség már nem olyan tetemes. Ennyi pénzt annak a gazdálkodónak is el kell költeni, akinek meszezni kell a talajait!

 

 

 

Mivel tudja kitenni? 

 

A granulált kén szemcsézete egyenletes és kemény. Hagyományos műtrágyaszóróval nagy távolságra (30 méterre) is ki tudjuk juttatni, még kis hektárdózis alkalmazásával is. Szakmailag talán a legjobb választás, ha a vetés előtt a tarlóra kiszórjuk és sekélyen a talajba dolgozzuk. A kénre a növénynek már a kezdeti fejlődésétől szüksége van, de legnagyobb mennyiségben a nitrogénfelvételkor igényli. A növény a számára szükséges jelentős kénmennyiséget (30–70 kg/ha) a gyökerén keresztül veszi fel.

 

 

info@vulcanagro.hu

 

www.vulcanagro.hu

 

 

A Gazdák Tere weboldal cookie-kat használ annak érdekében, hogy a weboldal a lehető legjobb felhasználói élményt nyújthassa. Amennyiben Ön folytatja a böngészést a weboldalunkon, azt úgy tekintjük, hogy nincs kifogása a tőlünk érkező cookie-k fogadása ellen.

BEZÁRÁS

Ha nem akarsz lemaradni a legjobb ajánlatokról, kövess minket Facebookon!